Väldigt mycket badhus för pengarna

Debatt25Omvärld111

Såg ni DN:s förstasida i söndags om hur badhusboomen ruinerar kommunerna? Om man läser artikeln är det lätt att bli uppgiven. Hur ser vi till att alla barn får en ärlig chans till simkunnighet utan att det äter allt för stora hål i kommunernas budget?

När den förra badhusboomen startade på 50-talet saknade många bostäder badmöjligheter och simkunnigheten bland befolkningen var låg. Idag är det få bostäder som inte har badrum men simkunnigheten som gått upp under stora delar av 1900-talet sjunker. Sedan 2014 har andelen elever i åk 6 som inte kan simma 200 meter ökat från 5% till 7% enligt Skolverkets uppföljning från 20221. Ett av skälen till detta uppges vara att skolorna har svårt att bedriva simundervisning då tillgången till tider i simhallarna är begränsad. Att många kommuner av ekonomiska skäl kan tvingas lägga ner uttjänta badhus utan att ersätta dem med nya skulle förvärra situationen. I Hallstavik i Norrtälje kommun har man inte gått den vägen. Där invigde man januari 2021 ett nybyggt badhus som en ersättning till den äldre anläggningen som har stängt. Kostnaden? Strax under 50 miljoner. Betydligt mindre än de hundratalsmiljoner som nya badhus oftast kostar.

Badhuset ritades av ETTELVA i ett samverkansprojekt mellan oss, byggentreprenören Credentia och kommunen. Den låga kostnaden till trots har man fått ett badhus där den inre gestaltningen och materialvalen är väl genomförda och gedigna. Man har heller inte tummat på tekniken och använt sig att de mest moderna lösningarna. Hela badhuset är också tillgängligt enligt dagens krav.

– Badhuset har uppfyllt samtliga våra förväntningar. Det är väldigt mycket badhus för pengarna och idag har vi fler besökare till badhuset än vi hade tidigare, säger Jesper Stavre, projektledare på Norrtälje kommun.

En framgångsfaktor för att få ner kostnaden var att man inte byggde en källare utan flyttade utjämningskärl och annan teknik till markplan. Badhuset har heller inga extravaganta ruschkanor eller vågmaskiner. Men det var heller inte målet. Hallstavik är en tätort i Roslagen med mindre än 5000 invånare. Kommunen ville ha ett badhus med en 25 metersbassäng som skulle kunna fungera för lokalsamhällets behov.  En liten plaskpool för de allra minsta var också ett krav.

Äventyrsbad och spännande badanläggningar har absolut sin plats även i framtiden men ska vi ha råd att ge alla barn en ärlig chans till simkunnighet måste vi ibland också fokusera på det grundläggande: en simbassäng som kommunen har råd med.

Läs mer om vårt projekt i Hallstavik: https://www.ettelva.se/projekt/hallstaviks-badhus/

Här kan du läsa DN:s artikel.

1 https://www.skolverket.se/om-oss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2022-12-07-simkunnigheten-minskar-bland-svenska-elever

Badhuset har uppfyllt samtliga våra förväntningar. Det är väldigt mycket badhus för pengarna.
Jesper Stavre, projektledare på Norrtälje kommun.