FoU-projekt på uppdrag av IVL – Byggdelsregister

Hållbarhet70På ritbordet101Projekt / Vår verksamhet237

På uppdrag av IVL arbetar vi med FoU-projektet Byggdelsregister som syftar till att ta fram en branschgemensam metodik för klimatberäkning av byggnader från BIM-processens tidiga skeden

 

Byggbranschen implementerar just nu klimatberäkningsprocesser som i huvudsak drivs på av klimatdeklarationslagstiftningen. Klimatberäkningarna kräver i dagsläget ofta omfattande anpassningar och ”handpåläggning” i BIM-modellerna, vilket är varför projektet startats upp med syftet att ta fram en branschgemensam metodik för detta. Projektets målsättning är därför att bygga upp ett bibliotek av  tillgängliga delade data kring byggdelar, dvs ”ett öppet byggdelsregister”, som innehåller kompletta ”recept” på vad respektive byggdel består av. Målsättningen är sedan att dessa recept ska kunna kopplas direkt mot BIM-modellernas objekt redan från i tidiga skeden.

Vi på ETTELVA är tillsammans med ett antal andra branschaktörer med som testpiloter för att definiera kravbilden och utvärdera projektets resultat i faktiska beräkningar utifrån BIM-modeller. Alla testpiloter kommer från olika programbakgrunder för att säkerställa att beräkningarna fungerar i respektive arbetsprocess/disciplin och att alla hittar metoder att importera och exportera data för att vidare kunna se och utvärdera resultaten. Målsättningen är att hitta ett system som fungerar för och speglar hela byggbranschens behov.

Det finns lite olika utmaningar med att utföra Klimatberäkningar från BIM-modeller beroende på när i byggprocessen beräkningen genomförs samt vilken typ av aktör som utför beräkningen. En arkitekt som arbetar på uppdrag av en fastighetsägare i programskede har normalt helt andra utmaningar än en entreprenör som genomför en totalentreprenad och ansvarar för projektering och färdigställande. Projektet syftar därför till att ta fram ett register som är tillräckligt generiskt för tidiga skeden (för tex programhandling), men som är utbyggbart för tex entreprenörer som normalt har behov av en högre detaljeringsgrad.

Vi ser fram emot det fortsatta arbetet med projektet och samarbetet med våra branschkollegor.

Här kan ni läsa mer om projektet på IVLs hemsida.

 

Samarbetspartners i projektet är: IVL, JM, Framtiden byggutveckling, Tribia Addnode Group, Byggmästar’n i Skåne, OBOS, NCC, Brunnberg & Forshed.