Nya medarbetare: Sara Nermansdotter och Xing Yin

Medarbetarintervjuer82

Sara Nermansdotter har en master i keramik och glas från Konstfack, en kandidat i arkitektur från KTH och går nu in som illustratör på ETTELVA Arkitekter. Hon kommer senast från BAUs visualiseringsteam.

Uppvuxen i Vetlanda, Småland flyttade hon som tjugoåring till Lund för att plugga arkitektur. Men tiden var inte riktigt inne, och efter ett år på arkitekturskolan bestämde hon sig för att istället se vad livet mer hade att erbjuda. På folkhögskolan i Glimåkra förälskade hon sig i leran.

– Att dreja är en magisk upplevelse. Att få en idé till en form, och sedan se den växa fram på drejskivan – det är en fantastisk känsla. Liksom att öppna ungen efter bränning, det är som julafton, säger Sara med ett leende.

Sara utbildade sig till keramiker vid Capellagården på Öland och tog sin master i Keramik och glas på Konstfack. Strax efter examen mottog hon Rörstrandsstipendiet vid Rörstrand Center i Lidköping, där hon fick i uppgift att göra en produkt till offentlig utsmyckning. Hon valde då att gjuta av en småländsk björkstam i full skala.

Jag vistas mycket i naturen som är en viktig återhämtningsplats för mig. Jag ville föra in känslan av lugn och återhämtning i mitt konstverk. Det resulterade i en gjuten trädstam av keramik, ett material vi vanligtvis förknippar med industri och kakel men som känns lämplig till björkens smäckra gestalt. För liksom keramik är naturen skör och sårbar men stark och vacker om vi vårdar den.

Några år senare var hon tillbaka på arkitektlinjen, den här gången på KTH, och insåg snart att illustration var något hon faktiskt skulle kunna ägna sig åt på heltid.

– Jag trivdes väldigt bra med att illustrera. Jag gillar komposition och fotografi, och jag brinner ju för det småskaliga hantverket, som till skillnad från arkitektur ger ett färdigt resultat på en eller två dagar, säger Sara med ett leende.

­– Jag sökte mig till ETTELVA Arkitekter för att jag tycker om deras grafiska manér, med drömska bilder som innehåller mycket känsla. Jag tycker att en illustration inte bara ska representera en möjlig verklighet, utan också en förmedla den känsla som platsen ska ge.

Sara_N

 

 

 

 

 

 

Sara Nermansdotter är arkitekt och keramiker. Hennes alster gestaltar ofta naturens återhämtande kraft. Du hittar hennes keramik här.

Xing Yin är utbildad vid både Tsinghua University i Peking och på KTH, där hon skrev sitt mastersarbete om ekosystemtjänster. Hon har tidigare varit anställd vid Sweco Architects i både Shanghai och i Stockholm.

– Jag hoppas att jag i mitt framtida arbetsliv får fokusera på metoder och strategier för att utveckla ekologiskt hållbara samhällen. Därför känns det kul att vara på ett företag som ETTELVA som består av så många olika affärsområden. Det ger mig möjligheten att bli den multifunktionella arkitekt jag vill vara, med kunskaper och erfarenheter från olika områden.

Intresset för arkitektur och samhällsplanering utvecklades i tidig ålder. Som liten spenderade Xing många timmar hos sina föräldrars vän, en arkitekt och landskapsarkitekt.

– Jag var ofta på besök hos mina föräldrars vän, han inspirerade mig till mitt val av yrke. Och så tycker jag om att resa, att få uppleva nya kulturer och se andra byggnader och städer. En annan anledning till att jag valde att läsa arkitektur var på grund av att jag ville vara med och skapa det nya Kina, säger Xing som menar att det finns en allt för stark toppstyrning av stadsutvecklingen i Kina.

Hon förklarar att landsbygden växer och utvecklas, men att det fortfarande ligger ett stort fokus på de stora städerna, och att arkitekturen sällan anpassas till de mindre städerna.

– Kina är ett otroligt variationsrikt land både till klimat och kultur med stora skillnader i miljö, levnadsstandard och levnadssätt. När vi inte tar det i beaktning, blir de mindre städerna allt mer homogena.

Under ett projekt på Sweco Architects i Stockholm kom hon för första gången i kontakt med skandinavisk design och arkitektur.

– Skandinavisk design och arkitektur är väldigt populärt i Kina, det finns många likheter mellan den avskalade skandinaviska designen och kinesisk design. Och så tycker de flesta i Kina väldigt bra om IKEA, säger Xing med ett skratt. Det kinesiska ordet för IKEA(宜家) betyder bekvämt och trevligt hem, det säger en hel del om den kinesiska kärleken till den svenska möbel-jätten!

Chongqing

 

 

 

 

 

 

 

 

Xing Yin, uppvuxen i storstaden Chongqing, är ETTELVAs nytillskott till team bostad.