Nyfiken på: Lilla Sköndal

Omvärld111Projekt / Vår verksamhet239

Vi besöker Martin Johansson som öppnat upp hemmarestaurangen Nice Valley i ett ETTELVA-hus!

Hur kom du på idén att öppna en hemma restaurang?

– Tidigare drev jag en cateringfirma men i och med Coronakrisen tog det tvärstopp. Allt avbokades på bara någon vecka och jag bokade möte med arbetsförmedlingen. Men sen låg jag här en söndag och tänkte på att alla jobbar hemifrån och kanske vill ha käk så jag bestämde mig för att testa och drog igång redan dagen därpå.

Martin skrev ihop lunchmenyn för veckan och affärsidén. Grillen som han haft på baksidan flyttade han till framsidan och satte upp en skylt.

– Sen fick jag känna av kraften av sociala medier! Jag skrev i olika facebook-grupper och satte upp lappar på förskolan. Redan första dagen hade jag 50 gäster, så jag fick åka 3 vänder till mataffären för att maten jag hade köpt in inte räckte. Nu är det 70-80 gäster som kommer hit dagligen på lunchen.

Hur tänker du när du sätter ihop veckans meny, vad är din inspiration?

– Det är ganska mycket hela världen. Varje fredag är det burgare, i övrigt blir det fisk en gång i veckan, någon svensk husmanskost och sen blir det en blandning av mat inspirerad från olika platser. Sådana grejer som jag tror att folk kommer att gilla eftersom jag bara har en rätt per dag. Jag får också anpassa mig efter den utrustning jag har. Jag har min grill och ett hemmakök. Trots det har jag ändå lyckats laga förvånansvärt mycket olika saker; allt från raggmunk med stekt fläsk till friterad fish taco.

 

Hur gör man med tillstånd?

– Jag har sökt något som kallas för tillfälligt tillstånd. Det kan nog vara krångligt att få normalt sett, men jag tror att Stockholm stad är mer på tårna i dessa tider och vill inte sätta käppar i hjulet när människor kommer med egna nya initiativ.

– Ja, du fick ju svar på en dag och det skulle ju aldrig hända annars liksom, tillägger sambon Solan Mårtensson.

Har du mycket matsvinn?

– Vi har haft sådan tur att folk äter upp all mat vi köper, så vi har inte så mycket svinn. Dessutom är man mycket bättre på att källsortera från hemmet än vad man är i ett restaurangkök där det ofta finns en stor svart säck där det mesta slängs. Hållbarhetsmässigt är det bättre hemma än över lag i krogbranschen skulle jag säga. Restauranger idag har ofta en plan på hur de ska bli bättre på hållbarhet men sen med stress är det omotiverat och svårt att hinna lägga tid på att källsortera.

 

Vad är framtidsvisionen?

– Ambitionen är att namnet ska gå vidare. Jag vill gärna hitta en lokal i området så att namnet passar in. Men att ha öppet alla kvällar och helger ska också funka med familjen. Därför behöver jag ha med mig nån på tåget eller kanske säsongsbetona det.
Jag har tittat mycket på att kanske bygga en restaurang av containrar då det finns mer mark än lediga lokaler. Så när vi ser vad det blir kanske ETTELVA vill vara med och rita den? (Såklart vill vi det!)

Vad finns i området idag?

– Det finns egentligen ingenting. Jag öppnade dels för att jag visste att det inte fanns något i denna stil i närheten och jag har verkligen fått det gensvar som jag hade hoppats på. Vi älskar området! Det är nära naturen, ett trevligt område och härliga hus, men vi har inget bageri, café eller någon lokal restaurang i närheten.

Går det bättre än vad du hade förväntat dig?

– Det går mycket bättre än förväntat! Men jag är ändå alltid lika nervös varje gång jag skriver menyn.
Jag har tidigare jobbat på finkrog där man kan bli bedömd av olika guider vilket sätter stor press, men jag måste ändå säga att pressen är betydligt mer påtaglig när man möter kunderna på förskolan när det är dags för hämtning.

Vad är roligast med Nice Valley?

– Det roligaste är att möta kunden och att ge den dagliga lilla ljusglimten i Corona-tiden som en härlig lunch kan vara. Man märker att alla är sjukt trötta på att laga mat tre gånger om dagen men i och med restaurangen slipper de göra det och jag får jobb, konstaterar Martin.

– Men jag har också en entreprenörs-anda så att kunna genomföra en idé som denna ger en härlig tillfredsställelse. Sen är det såklart mycket jobb. När lunchen är klar ska det städas och sen ska sociala medier skötas. Eftersom jag har en tanke om att jag vill bygga något för framtiden är det bra att smida medans järnet är varmt och få så mycket spridning kring varumärket som möjligt.

Vad tycker ni om området?

– Drömläge. Det finns barn och kompisar i varenda dörröppning och dessutom kan man cykla och bada och det är nära till skogen.Grannen Magnus tillägger:

– Fantastiskt! För barnfamiljer kan det inte vara bättre!

Har ni några naturliga mötesplatser i området?

– Den nya lekplatsen har blivit en naturlig mötesplats och det har också blivit populärt för foodtrucks att komma hit. En dag i veckan kommer det en brödbil och någon gång emellanåt kommer det en ostbil, så då samlas det lite folk. Men det finns utrymme för fler mötesplatser då det märks på folket som bor här att det fortfarande finns en efterfrågan på fler. Så jag tror att Sköndal är ett framtidsområde som bara kommer bli mer och mer levande.

Vad tycker ni om huset som ni bor i och om att flytta in i ett nybygge? 

– Vi trivs som sagt jättebra! När man flyttar in i ett nyproducerat hus gäller det att man är lite kreativ för att skapa en personlig känsla vilket kan vara både en utmaning men också väldigt roligt. Men den största fördelen med att flytta in i ett nybygge är att allt är färdigt; när man är mitt i vardagen och har 3 barn är det skönt att inte ha ett renoveringsprojekt. Det är också skönt att ha plats utomhus, men där gräsmattan bara tar en halvtimme att klippa.

Huset är ett trevåningshus och Martin trycker på att det märks att den som ritat huset har tänkt till. I deras master bedroom har de valt att göra ett barnrum av klädkammaren.

– Det är som att någon har tänkt till lite extra. Det här rummet är ett master bedroom men det skulle också kunna blir ett rum för två barn. I trappen upp till den översta våningen har Martin skapat en ”happyzone” som leder en in till ett allrum/gästrum/kontor.

– I många nyproduktioner finns det inte yta för att till exempel spela innebandy. Men i detta rum fick vi den ytan som satte pricken över i för oss. I de små projekt som Martin har gjort för att anpassa hemmet till deras önskemål har han försökt att fokusera på att det ska bli både snyggt och praktiskt för barnen. Det har gjort att deras hem är en dröm för barnen samtidigt som det fungerar med hans och sambons vision för vad de önskar av sitt hem.

– Man får vara lite smart, konstaterar han.

Anita Hansson, arkitekten bakom huset, är glatt överraskad över den nya hemmakrogen.

– Den såg jag inte komma! En liten kvartersrestaurang! Tänk att få vara med och skapa alla dessa förutsättningar!